sl SL

 

Risanje je pomembno likovno področje, saj je osnova vsakega likovnega oblikovanja, vsake likovne zamisli. Pri predmetu risanje in slikanje dijaki usvajajo najprej enostavne forme, nato pa še kompleksnejše in zahtevnejše. Najprej rišejo enostavne 3D-oblike po opazovanju; sledijo sestavljene geometrične 3D-forme in prek njih prostor ter prostorski odnosi med predmeti. Pozneje se soočijo z organskimi oblikami, s portretiranjem in risanjem človeške figure. Posebno poglavje so problematika svetlobe in sence, modelacije, teksture ter druge vsebine, ki sodijo v domeno barve. Spoznavajo tudi različne risarske ter slikarske tehnike.

Pri predmetu se vseskozi spodbuja dijakovo risarsko osebnost. Veščino risanja doma dopolnjujejo s skiciranjem. Predmet sicer temelji na mimetiki, tj. učenju po opazovanju modelov, vendar je treba te izkušnje dopolnjevati z risanjem po spominu, po domišljiji in z rekonstrukcijo ob razumevanju značilnosti oblik.

Risbe in slike, ki so predstavljene na tem spletišču:

GALERIJA >>>
 

Na tej spletni strani uporabljamo lastne analitične piškotke za zbiranje statističnih podatkov z namenom optimizacije uporabniške izkušnje na spletnem mestu. Vse zbrane podatke popolno anonimiziramo. Če obiščete naše spletno mesto in so nastavitve vašega spletnega brskalnika takšne, da dovoljujejo sprejemanje piškotkov, to razumemo kot vašo privolitev, da smemo uporabljati lastne analitične piškotke za zbiranje anonimiziranih podatkov.

V primeru, da želite izvedeti več o piškotkih na naši strani in kako jih lahko izbrišete, kliknite tukaj.

  Sprejmem piškotke na tej spletni strani.
Info