sl SL

 

V četrtek, 11. 10. 2018, se je precejšnje število dijakov in dijakinj zbralo v učilnici na Roški, da bi prisluhnili pesniku Esadu Babačiću. Za uvod sta dijakinji Klara Horvat in Ana Razinger iz 3. g recitirali izbrane pesmi iz zadnje zbirke Odrezani od neba. Že po začetnem pesnikovem nagovoru smo ugotovili, da je preprost, a zanimiv človek.

Zaupal nam je, da ima tremo pred množico oči in ušes, vendar je nismo zaznali. Prihod v nekdanjo kasarno ga je spomnil na njegovo služenje vojškega roka v Makedoniji in dneve na domačih Poljanah, kjer je doživel marsikaj. Svoje mladosti se spominja predvsem s pesniškim ustvarjanje, saj mu to pomaga najti nekatere že izgubljene spomine. V 80. letih prejšnjega stoletja je kot najstnik ustanovil punk skupino Via ofenziva, v kateri je nastopal kot pevec. Naši šoli (in prvemu radovednemu dijaku) je podaril tudi dve zgoščenki z njihovo glasbo. Najbolj znana pesem je Proleter. Besedila zanjo se je spomnil, ko je delal v pekarni, saj je šolo končal šele naknadno. Večkrat je poudaril, da se je od časov njegove mladosti že marsikaj spremenilo in da je umetnikom v današnjem času težje. Do sedaj je izdal 14 pesniških zbirk in za zaključek nam je iz zadnje zbirke tudi sam prebral nekaj pesmi. Nekatere so bile bolj razmišljujoče in žalostne, druge pa vesele in zabavne. Tudi dijaki smo mu zastavili nekaj vprašanj.

Prepričana sem, da nam bo ostal v spominu in vsaj kdo bo poiskal katero od njegovih zbirk.

Nika Kristan, 3. G

Mentorica:Vita Žerjal Pavlin, prof.

Foto: arhiv s|š|o|f Ljubljana

 

Na tej spletni strani uporabljamo lastne analitične piškotke za zbiranje statističnih podatkov z namenom optimizacije uporabniške izkušnje na spletnem mestu. Vse zbrane podatke popolno anonimiziramo. Če obiščete naše spletno mesto in so nastavitve vašega spletnega brskalnika takšne, da dovoljujejo sprejemanje piškotkov, to razumemo kot vašo privolitev, da smemo uporabljati lastne analitične piškotke za zbiranje anonimiziranih podatkov.

V primeru, da želite izvedeti več o piškotkih na naši strani in kako jih lahko izbrišete, kliknite tukaj.

  Sprejmem piškotke na tej spletni strani.
Info