sl SL

 

Prvi teden novega šolskega leta smo dijaki 3. b in 3. a preživeli v šoli v naravi na slovenski obali. Nastanili smo se v Piranu, v domu Zveze društev slepih in slabovidnih, kjer smo ves teden zavzeto ustvarjali in spoznavali nove tehnike s področja fotografije in grafičnega oblikovanja. Cilj šole v naravi je bil, da bi se seznanili  in spoznali tudi z nam manj znanimi pristopi k oblikovanju in snemanju.

Naše naloge sta nam predstavili profesorici Nika Oblak in Sava Kosmač, ki sta nam svetovali in pomagali pri izvedbi le-teh. Dobili smo dve nalogi – snemanje stop motion videa in oblikovanje ilustriranih turističnih razglednic Pirana. Preden smo se lotili terenskega dela smo se seznanili z nekaterimi zakonitostmi v oblikovanju, ki naj bi jih pri izdelavi razglednic upoštevali. Kasneje smo svoje ideje, ki smo jih poiskali v mestnem/kulturnem in/ali naravnem okolju,predstavili mentoricama. Vsak dan smo dobili nove napotke in usmeritve, se skupaj posvetovali in se tako  posvetili aktivnemu ustvarjanju.

Na terenu pa se ni vsak ukvarjal le s svojo nalogo, ampak smo se lotili tudi skupinskih nalog –snemanje stop motion videa. Porazdelili smo si vloge in svoje ideje združili v smiseln dialog. Predmet snemanja, lik ali osebo smo morali po manjših korakih prestavljati v smeri gibanja, da je pri določeni hitrosti dobil efekt tekočega gibanja. Hitro smo se morali lotili snemanja, saj smo morali video nato še urediti in pripraviti za ogled. Zadnji dan smo video še  izpopolnili, mu dodali naslov in si vse kratke filme ogledali na  večernem srečanju.  Nastali izdelki so nas nasmejali do solz, kar je tudi utrdilo našo razredno vez.

Takšno veselo vzdušje pa se ni razvnelo samo na razrednih sestankih, ampak je bilo prisotno ves teden. Ob zavzetem delu smo izkoristili tudi lepo sončno vreme in se odpravili na plažo, opoldne smo si sami pripravljali kosilo, zvečer pa smo se vedno dobili v restavracij  in se po večerji še podružili in sprehodili po Piranu. Žal pa je prehitro prišel petek, ko smo se morali vrniti v Ljubljano in spet sesti v šolske klopi. Tako smo užili septembrske utrinke poletja in pridobili veliko novega znanja, ki nam bo  vsekakor koristilo.

Jera Dacar, 3. b

Mentorice: Nika Oblak, prof.,  Sava Kosmač, prof., Betka Pohlin, prof.

Razglednice z motivi Pirana >>>

 

Matic Lesjak, 2017, BeLEAF

 

 

Podkategorije

Utrinki

Na tej spletni strani uporabljamo lastne analitične piškotke za zbiranje statističnih podatkov z namenom optimizacije uporabniške izkušnje na spletnem mestu. Vse zbrane podatke popolno anonimiziramo. Če obiščete naše spletno mesto in so nastavitve vašega spletnega brskalnika takšne, da dovoljujejo sprejemanje piškotkov, to razumemo kot vašo privolitev, da smemo uporabljati lastne analitične piškotke za zbiranje anonimiziranih podatkov.

V primeru, da želite izvedeti več o piškotkih na naši strani in kako jih lahko izbrišete, kliknite tukaj.

  Sprejmem piškotke na tej spletni strani.
Info