sl SL

 

(utrinki s strokovne ekskurzije v Rim)

Na videz je bil to le navaden zimski večer, a dijaki 2. letnikov smo prekipevali od navdušenja. Odpravljali smo se namreč na štiridnevno strokovno ekskurzijo v italijansko prestolnico in večno mesto – Rim. Opremljeni s prtljago, smo se neučakano zbrali pred Križankami, od koder smo odrinili ob 9. uri. Nihče od nas se, kljub ogledu številnih fotografij in prebranim člankom, ni zavedal, kaj vse lepega in zanimivega nas čaka v Rimu – mestu na sedmih gričih. Pred nami je bila dolga noč in nihče od razburjenosti ni mogel zatisniti očesa. Čakala nas je deseturna vožnja skozi Padsko nižino, preko Apeninov, s končno postajo v velemestu Rim, kjer nas je pričakal barvit sončni vzhod. Skozi okna smo lahko opazovali, kako se je mesto zelo počasi in umirjeno prebujalo.

Gre za živahno, sodobno prestolnico, ki je hkrati tudi več tisočletij star »muzej«. Po legendi je njegov nastanek povezan z mitom o Romulu in Remu, dvojčkih, ki so ju, položeni v košaro, odvrgli v reko Tibero. Na vznožju Palatina naj bi ju našla volkulja, ki je brata vzgajala in hranila. Ko sta odrasla, sta ustanovila skupno mesto, ki pa je kmalu postalo jabolko spora – za njegovo ime sta se namreč hudo sprla in spopadla. Romul naj bi 21. aprila 753 pr. n. št. ubil svojega brata in mesto poimenoval Rim. Po potrjenih zgodovinskih virih se je zgodovina Rima začela na sedmih gričih, ki so jim sprva vladali etruščanski kralji. Te so pozneje izgnali Rimljani, ki so prevzeli oblast in mesto razvili v pomembno svetovno strateško točko. Rim že tisočletja velja za kulturno in duhovno središče sveta, zato ni čudno, da še danes  velja za svetovno prestolnico. Znan je po svojih izjemnih antičnih ostankih in neprecenljivih primerih visoke umetnosti ter arhitekture najrazličnejših slogov. Velja za eno izmed najbolj obiskanih evropskih prestolnic.

Z vodičem smo se najprej odpravili do Vatikana. Mestna državica leži v samem središču Rima. Njen obseg in moč sta se skozi zgodovino spreminjala, današnji obseg pa je pridobil leta 1929 s podpisom Lateranskega sporazuma, po razpadu mnogo večje papeške države. Kljub temu da Vatikan ni obsežen, v sebi skriva številne kulturne zaklade, ki presegajo marsikatere svetovne galerije.

Najprej smo si ogledali Vatikanske muzeje in Dvorano skulptur z originalnimi antičnimi kiparskimi deli ter številne bogato okrašene dvorane, npr. Dvorano zemljevidov. Ogledali smo si tudi Rafaelove stance/sobane s freskami, ki jih je naslikal sam Rafael Santi. Sobane je dal zgraditi papež Julius II., nahajajo pa se v prostorih tik nad dvoriščem Belvedere. Poslikave predstavljajo sam vrh evropske renesanse. Najznamenitejša je poslikava Atenske šole na vzhodni steni. Skozi veličastne sobane in koridorje smo prišli v Sikstinsko kapelo, ki s svojimi poslikavami in arhitekturno zasnovo velja za vrhunec umetnosti. Spominja na starozavezni tempelj, okrasja in poslikave pa so ustvarili največji renesančni umetniki. Sam prostor je namenjen zelo pomembni dejavnosti – konklavu, postopku, ko kardinali med seboj izvolijo novega papeža. Posvečena je bila 15. avgusta 1483. Očarani nad njeno lepoto, smo se skozi notranje dvorišče podali v prostore največje cerkve na svetu – bazilike Sv. Petra. Tu smo se zaradi številnih notranjih znamenitosti le stežka osredotočili na slavno Michelangelovo Pieta, Berninijev oltar z baldahinom, spomenike papežev in seveda mogočno kupolo ter znameniti trg. Gre za  velikanski kompleks, ki je kljub svoji velikosti poln podrobnosti in številnih okrasij. Gre za arhitekturni in umetniški biser, kjer se oči nikoli ne nagledajo vsega.

Nato smo se ob reki Tiberi podali čez Angelski most, mimo vrhovnega sodišča do znamenite Piazze Navonne, ki jo krasijo Berninijevi vodnjaki s fontano štirih mogočnih rek. Sledil je ogled mogočnega Pantheona, ki velja za enega izmed največjih primerov antičnega sveta. Znan je po svoji kupoli, ki je za tisti čas veljala za arhitekturni presežek. Njena dobro ohranjena notranjost kot zunanjost sta jemali dih. Podali smo se do Fontane de Trevi, ki velja za največjo baročno fontano v Italiji in za eno najslavnejših fontan na svetu. Po načrtih Nicola Salvie so jo zgradili leta 1762. Znana je prav po svoji zasnovi, bogati z ikonografijo in simbolizmom, še posebej pa po metanju kovancev. S tem vsako leto zberejo kar pol milijona evrov, ki jih namenijo obubožanim. V Rimu velja rek, da se oseba, ki v fontano z desno roko preko leve rame vrže kovanec v fontano, zagotovo vrne v Rim.

Drugi dan smo se najprej sprehodili skozi čudovit park Ville Borghese, ozaljšan z zelenjem in bujnimi drevoredi ter čudovitimi paviljoni, in si nato v Narodni galeriji moderne umetnosti ogledali razstavo Time is out of joint. Sledil je ogled trga Piazze de Popolo, kjer smo si lahko ogledali slavni, nasproti stoječi katedrali, nato pa sprehodili po Vii del Corso – znameniti promenadi. Ustavili smo se ob Trajanovem stebru in si na Beneškem trgu ogledali monumentalni spomenik ob združitvi Italije, ki nam že takoj pokaže svojo veličino. Nato smo se povzpeli na Kapitol, občudovali kipe Kastorja, Poluksa in Marka Avrelija ter volkulje. Spustili smo se do ruševin antičnega foruma, kjer smo si ogledali Konstantinov slavolok in številne ruševine, ki so opominjale na veličino Rima. V bližini stoji tudi cerkev Sv. Petra v verigah s slavno Michelangelovo upodobitvijo Mojzesa. Ob forumu smo obšli spomenike raznih rimskih cesarjev – Cezarja, Trajana in  Avgusta – in nadaljevali do mogočnega koloseja. Rimljani pravijo, da bo Rim padel le, če bo najprej padel mogočni kolosej.

Zadnji dan smo se že zgodaj odpravili v mesto Tivoli, ki leži severovzhodno od Rima, ob reki Aniene. Tam smo si najprej ogledali ostanke Hadrijanove vile. Gre za velik kompleks, ki ga je dal zgraditi rimski cesar Hadrijan okoli leta 153 n. št.; umislil si ga je kot zatočišče pred napornim življenju v Rimu. Posest vsebuje kar trideset zgradb – poleg palače tudi terme, gledališče, knjižnico itd. Gre za neke vrste antično samozadostno mesto. Pot smo nadaljevali nedaleč stran, v samo središče mesta Tivoli. Tam smo si po kratkem premoru v mestnem središču ogledali znamenito Villo d'Este iz 16. stoletja. Gre za delo znamenitega arhitekta Pirra Ligoria, znano po čudovitem italijanskem renesančnem terasastem vrtu, opremljenem z razkošnimi fontanami in kiparskimi inštalacijami. Tudi notranjost stavbe je čudovita; podobno kot v Vatikanu jo krasijo številne freske. Dvorec je bil sprva namenjen samostanskim dejavnostim, pozneje pa je prešel v roke mnogih plemiških družin, tudi Habsburžanov. Vrt, v katerem je nešteto skritih kotičkov, vsebuje kar enainpetdeset fontan, 298 vodnih šob, 64 slapov in 220 bazenov, ki jih napaja več metrov dolg kanalski sistem, ki deluje zgolj s pomočjo gravitacije, brez črpalk. Prav zaradi tega, vrt velja za biser med vrtovi.

Preden smo se odpravili proti domu, smo se zapeljali še mimo tivolijskega akvadukta Anio Novus, ki datira v leto 38 p. n. št., in skozi čudovite pokrajine, ki jih še dolgo ne bom pozabil.

Vožnja domov je tokrat minila hitreje in končno smo lahko opazovali slikovite pokrajine, ki so se vrstile pred nami. Prav gotovo se je mnogim od nas  ob pogledu nanje porodilo na tisoče idej. Potovanje je bilo za nas izjemna izkušnja z več vidikov. Za mnoge je bil to prvi obisk milijonskega mesta, kar je po mojem mnenju zares zanimiva izkušnja. Prav tako smo dobili posebno priložnost in si ogledali vsa znamenita umetniška dela ter arhitekturo, ki mestu daje dušo. V Ljubljano smo prispeli v poznih jutranjih urah in naslednji dan nas je čakala šola.

A naše misli so bile še vedno pri mestu, daleč stran, pri mestu na sedmih gričih –  Rimu.

Jan Hostnik, 2. a

Mentorja: Milena Režun, profesorica umetnostne zgodovine, in Peter Peterka, profesor slovenščine

Fotografije v galeriji >>>

 

Na tej spletni strani uporabljamo lastne analitične piškotke za zbiranje statističnih podatkov z namenom optimizacije uporabniške izkušnje na spletnem mestu. Vse zbrane podatke popolno anonimiziramo. Če obiščete naše spletno mesto in so nastavitve vašega spletnega brskalnika takšne, da dovoljujejo sprejemanje piškotkov, to razumemo kot vašo privolitev, da smemo uporabljati lastne analitične piškotke za zbiranje anonimiziranih podatkov.

V primeru, da želite izvedeti več o piškotkih na naši strani in kako jih lahko izbrišete, kliknite tukaj.

  Sprejmem piškotke na tej spletni strani.
Info