22 Sep

 

FOTOGRAFSKO-RISARSKA ŠOLA V NARAVI

Dijaki 2. d in 3. b smo bili v začetku junija, takoj po opravljeni praksi, skupaj v šoli v naravi v Piranu. Program šole v naravi je  bil usmerjen k poglabljanju in razumevanju konceptov sodobne fotografije, spodbujanju sodelovanja z okoljem, razvijanju novih oblik sodelovalnega učenja in skupinskega dela. Dijaki smo imeli, ob aktivnem terenskem delu, možnost celodnevnega sodelovanja z učitelji strokovnih predmetov – naša mentorja sta bila profesorica Apolonija Simon in profesor Uroš Acman.

Dijaki smo spoznavali koncepte inscenirane, pokrajinske, ulične, dokumentarne in t. i. straight fotografije. Ob razmišljanju o konceptih fotografije, preden ta nastane, smo se dela lotili po želenih temah. Po izdelanem konceptu in dogovoru z mentorjema smo lahko uresničili svoje vizualne interese v obmorskem okolju, ki nam je ves čas ponujalo številne in predvsem raznovrstne motive. Tu smo intenzivno ustvarjali, se družili in zelo povezali s sošolci, ob takšnem sproščenem sodelovanju pa so nastajali naši izdelki.

Enotedensko ustvarjanje je bilo zasnovano na medpredmetnem povezovanju, ki je prepletalo fotografijo z risanjem. Fotografirali smo motive po navodilih in pomoči mentorjev in jih nato obdelali v različnih risarskih tehnikah. Raziskovali smo zanimive detajle piranskih ulic ter kotičkov in jih kot del fotografskega izseka nadaljevali v risbi – tako smo razvijali in povezali občutek za prostor in kompozicijo.

Zjutraj smo se vsak dan ob pol devetih zbrali na »našem« vrtu na skupnem sestanku z mentorjema in razredničarko, kjer smo pripravili »načrt« dneva. Dopoldne smo pod mentorstvom profesorice Apolonije Simon  risali objekte ter figure in se učili vizirati. Sledil je odmor za kosilo ter prijetna ohladitev v morju. Ob treh smo se vrnili na delo – risanje kompozicije z domišljijskim likom. Da pa nam ne bi bilo dolgčas, smo dobili tudi domačo nalogo, in sicer smo vadili risanje figure. Ob šestih smo se sprehodili na večerjo do restavracije Ivo, ki je bila tik ob morju. Zvečer ob sedmih smo se zopet vsi dobili na vrtu in pregledali ter analizirali nastalo delo. Sledilo je večerno druženje s sošolci. Naslednje dneve smo se še izpopolnjevali v risanju, da smo lahko to znanje uporabili pri fotografski nalogi, katere mentor je bil profesor Uroš Acman. Naš izziv je bil del fotografije nadomestiti z nastalo risbo. Posvetili pa smo se tudi izdelavi videa iz fotografij, in sicer v dveh tehnikah – timelapse in stopmotion. Nastali so čudoviti posnetki dogajanja – še umirjenega, predpočitniškega utripa Pirana. V petek smo se, žal, vsi težko poslovili od Pirana ter se odpravili domov proti Ljubljani.

Nekaj vtisov in mnenj sošolcev:

Lara Marko: »Šola v naravi mi je zelo koristila, ker sem se naučila nekaj osnov risanja, katere bom gotovo še kdaj potrebovala. Uživala sem ob druženju s prijatelji, risanju, kuhanju ter kopanju.«

Anuša Strnad: »Zelo mi je bilo všeč, da smo imeli veliko prostega časa, da smo veliko risali ter se med seboj družili.«

Anja Šavli, 2. d

Mentorica: Betka Pohlin, prof.

Podkategorije

Utrinki

Na tej spletni strani uporabljamo lastne analitične piškotke za zbiranje statističnih podatkov z namenom optimizacije uporabniške izkušnje na spletnem mestu. Vse zbrane podatke popolno anonimiziramo. Če obiščete naše spletno mesto in so nastavitve vašega spletnega brskalnika takšne, da dovoljujejo sprejemanje piškotkov, to razumemo kot vašo privolitev, da smemo uporabljati lastne analitične piškotke za zbiranje anonimiziranih podatkov.

V primeru, da želite izvedeti več o piškotkih na naši strani in kako jih lahko izbrišete, kliknite tukaj.

  Sprejmem piškotke na tej spletni strani.
Info