30 May

 

Dijaki 3. f- in 3. G-razreda smo od 22. do 25. septembra običajno šolsko okolje zamenjali z mirnim in travnatim Prekmurjem. Glavni namen šole v naravi je bila seznanitev s kiparstvom, glino in lončarstvom, odnesli pa smo še veliko več.

Naše popotovanje se je začelo v četrtek zjutraj, ko smo se odpeljali proti Prekmurju. Seveda smo pot izkoristili za ogled nekaterih zanimivosti in prva je bila na Otoku ljubezni, kjer smo si ogledali mlin na Muri ter se zapeljali z brodom po reki. V Filovcih, lončarski vasi, smo stopili v panonsko hišo in lončarski muzej, eden tamkajšnjih lončarjev pa nam je demonstriral delo na lončarskem vretenu. Naš naslednji postanek je bil v Bogojini, kjer smo se posvetili arhitekturi Plečnikove cerkve. Nazadnje smo se ustavili v Lendavskem gradu in si ogledali nekaj razstav, med drugim tudi španskega dadaista in nadrealista Joana Miroja. Precej izmučeni smo se z veseljem odpeljali do osnovne šole Grad v istoimensko vas na Goričkem - našega začasnega bivališča. Učenci so za nas pripravili kratek kulturni program, po večerji pa smo se namestili v telovadnici, kar je bila za večino nova, a po svoje zanimiva in morda celo edinstvena izkušnja.

Delo se je začelo v petek, ko smo se seznanili s programom in jutro preživeli ob lončarskem vretenu, kjer nam je lončarski mojster Štefan Zelko jemal dih z izurjenimi in lahkotnimi potezami, s katerimi so nastali raznovrstni izdelki. Kaj hitro se je izkazalo, da je enostavnost le navidezna in da delo na vretenu zahteva nekaj spretnosti, kljub temu pa je ob pomoči lončarja Zelka in učitelja Karla Šalamona vsakemu uspelo narediti vsaj en izdelek. Odpravili smo se na kratek sprehod do največjega gradu v Sloveniji, v katerem so nas navdušile številčne in zanimive, nekatere celo srhljive sobe. Medtem pa se je ob mentorstvu profesorjev Damijana Kracina in Igorja Kregarja začelo tudi kiparjenje z glino in slikanje na les. Letošnja tema, iz katere smo črpali ideje in navdih, je bilo seme - vsak jo je doživel in predstavil drugače. V spodbudo nam je prof. Kracina ob videoposnetkih predstavil delo kitajskega umetnika Aj Vejveja (Ai Weiwei) Sončnična semena.

V soboto smo si najprej ogledali doživljajski park Vulkanija, nadaljevali kiparjenje, delo na lončarskem vretenu in slikanje, popoldne pa so nas v sklopu programa Erasmus obiskali dijaki iz Italije in Bolgarije. Skupaj smo ustvarjali, zvečer pa se pred njihovim odhodom družili ob večerji na prostem in zakurjeni lončarski peči.

Kot je v navadi, je nedelja prišla hitreje, kot bi si želeli, in minila v znamenju zaključevanja izdelkov in pakiranja. Po kosilu smo se odpeljali proti Ljubljani.

Šolo v naravi zlahka označim za uspešno ne le v smislu spoznavanja kiparstva, gline in lončarstva, temveč tudi utrjevanja in ustvarjanja vezi ter novih dragocenih spominov.

Hana Černivec, 3. f

Mentorica: dr. Vita Žerjal Pavlin, prof.

 

Na tej spletni strani uporabljamo lastne analitične piškotke za zbiranje statističnih podatkov z namenom optimizacije uporabniške izkušnje na spletnem mestu. Vse zbrane podatke popolno anonimiziramo. Če obiščete naše spletno mesto in so nastavitve vašega spletnega brskalnika takšne, da dovoljujejo sprejemanje piškotkov, to razumemo kot vašo privolitev, da smemo uporabljati lastne analitične piškotke za zbiranje anonimiziranih podatkov.

V primeru, da želite izvedeti več o piškotkih na naši strani in kako jih lahko izbrišete, kliknite tukaj.

  Sprejmem piškotke na tej spletni strani.
Info