sl SL

 

Galerija DLUL,  Breg 22, Ljubljana, 1. 4. – 12. 4. 2015

Zelo malo manevrskega prostora je dandanes v šoli za vse tisto, kar bi šola morala biti. Večino časa žal posvečamo podrejanju togim sistemom dela, ki niso nujno prava pot. Gonja za točkami, odstotki, spričevali in drugimi dosežki nas je pripeljala do tega, da upravičeno lahko podvomimo o tem, da so takšne aktivnosti sploh povezane z znanjem. Ali s tem ne polnimo le statističnih stolpcev teh ali onih raziskav?

Projektni teden je drobec časa v šolskem letu, ko ustvarjalnost lahko zadiha s polnimi pljuči, ko se znanje lahko udejanji, povezuje, sintetizira in kljub kratkemu roku tudi izvede. Gre za obliko projektnega dela, ki ni vezana na aktualni šolski urnik; za ta čas ga prilagodimo glede na naravo dela. Odmorov tako ne kroji šolski zvonec, pri pouku pa hkrati sodeluje več učiteljev. Če v določenih situacijah zaman čakamo na takšne ali drugačne izdelke dijakov in jih nemalokrat celo označimo za lenobneže, nezainteresirane za šolo, si moramo na tem mestu priznati, da to ne drži.

Projektne tedne na Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo Ljubljana izvajamo vse od takrat, ko smo prenovili programe. Letošnji je poseben v tem, da smo se osredotočili na spoznavanje strokovnih področij, ki jih imamo na šoli. Tako so dijaki za en teden zamenjali študijske smeri in oblikovalske ideje nadgrajevali z izkušnjami učiteljev drugih smeri. Grafični oblikovalci so tako znanje nadgrajevali na področju industrijskega oblikovanja, modni oblikovalci z grafičnim oblikovanjem in oblikovalci uporabnih predmetov z modnim oblikovanjem.

Na ogled je postavljen izbor aktivnosti projektnega tedna kot tudi drugih oblik netipično šolskega dela, v katerih sta vidna strokovno prizadevanje učiteljev in znanje dijakov, ki so ga pridobili pri praktično vseh predmetih.

Gregor Markelj, ravnatelj SŠOF

Zbirka fotografij z razstave IZZIVI >>>

Plakat z razstave: arhiv sšof

Na tej spletni strani uporabljamo lastne analitične piškotke za zbiranje statističnih podatkov z namenom optimizacije uporabniške izkušnje na spletnem mestu. Vse zbrane podatke popolno anonimiziramo. Če obiščete naše spletno mesto in so nastavitve vašega spletnega brskalnika takšne, da dovoljujejo sprejemanje piškotkov, to razumemo kot vašo privolitev, da smemo uporabljati lastne analitične piškotke za zbiranje anonimiziranih podatkov.

V primeru, da želite izvedeti več o piškotkih na naši strani in kako jih lahko izbrišete, kliknite tukaj.

  Sprejmem piškotke na tej spletni strani.
Info