sl SL

 

V Begunjah na Gorenjskem ima gospod  Janez Rozman v svoji hiši veliko zbirko muzejskih naprav in pripomočkov s področja tiskarstva in knjigoveštva, ki jih uporablja za maloserijske in unikatne izdelave grafičnih in knjigoveških izdelkov, ima tudi manufakturno ročno izdelavo papirja. Njegovo zbirko in delavnico so si 2. oktobra 2017 ogledali in preizkusili dijaki 3. letnika grafičnega oblikovanja. Razdeljeni v manjše skupine in s sodelovanjem dveh mojstrovih pomočnikov so izdelovali papir iz bombaža z dodatkom celuloze, na tak papir odtisnili sliko Primoža Trubarja s kovinske matrice, ki so ji v primerni razdalji dodali svoje ime in priimek, kar je bilo treba ročno postaviti iz svinčenih črk. Na primeru Trubarjevega Abecednika so se naučili tudi preproste »grajske vezave« – zgibati in zašiti, platnice pa so prilepili doma.

Mojster Janez se je razen obvladovanja muzejskih tiskarskih in knjigoveških veščin v 18 letih delovanja na tem področju specializiral tudi za nastope v javnosti, zato ima veliko zbirko kostumov, v katerih nastopa skupaj z ženo Meri, ki se je izpopolnila v veščinah kaligrafije. Dijaki so z veseljem izkoristili dovoljenje in se oblekli v nekatere od kostumov – pisarja, Trubarja, Gutenberga …

Žal se v enem dnevu ne da preizkusiti vsega, kar Manufaktura Mojstra Janeza premore na premajhnem prostoru. Ne občina in ne država pa  trenutnonimata dovolj interesa, da bi zbirki in delavnicam za skupine namenili dostojen prostor, zato mojster Janez z ženo in pomočniki svoje znanje in veščine pokaže s pomočjo mobilne stojnice predvsem ob priložnostih, na katere je pogosto vabljen – v raznih evropskih državah.

Saša Vitežnik Jelen, prof.

Fotografije z obiska >>>

Na tej spletni strani uporabljamo lastne analitične piškotke za zbiranje statističnih podatkov z namenom optimizacije uporabniške izkušnje na spletnem mestu. Vse zbrane podatke popolno anonimiziramo. Če obiščete naše spletno mesto in so nastavitve vašega spletnega brskalnika takšne, da dovoljujejo sprejemanje piškotkov, to razumemo kot vašo privolitev, da smemo uporabljati lastne analitične piškotke za zbiranje anonimiziranih podatkov.

V primeru, da želite izvedeti več o piškotkih na naši strani in kako jih lahko izbrišete, kliknite tukaj.

  Sprejmem piškotke na tej spletni strani.
Info