22 Sep

 

Ekskurzijo 1. g in 1. f na Tržaško smo 14. 6. 2017 začeli že pred prvo postajo kar na avtobusu, ko smo od vodičke in svojih sošolk izvedeli osnovne informacije o zgodovini in razvoju slovenske tržaške literature ter poslušali, kako so sošolke interpretirale pesmi in odlomke iz te literature, nekatere prav izjemno.

Prvi postanek je bil v Trstu, kjer smo si najprej ogledali znamenito baziliko s starimi poslikavami in ostanke antičnega foruma ter uživali v prelepem pogledu na mesto. Potem ko smo se skupaj sprehodili do Velikega trga (Trga zedinjene Italije), kjer stojita vladna in občinska palača, in vstopili v bližnjo srbsko pravoslavno cerkev, smo bili eno uro prosti, da smo si še sami ogledali Trst in kupili kakšen spominek.

Nato smo se odpeljali do spomenika fašističnega terorja v Rižarni, kjer smo pretreseni strmeli v prostore človeškega trpljenja in smrti. Povsem drugačen je bil obisk veličastnega gradu Miramare, ki ga je svoji ženi zgradil vojvoda Maximilijan Habsburški in ki ima iz vseh oken pogled na morje. Tam smo naredili hitro skupinsko fotografijo, nato pa smo si prosto ogledali sobane in lepo izdelano pohištvo. V preostalem prostem času smo si lahko ogledali še park, nekateri pa smo tudi ohladili noge v morju.

Sledil naj bi sprehod po znameniti Rilkejevi poti, a smo ga zaradi prehude vročine odpovedali. Zato pa smo si ogledali izvir reke Timave, kjer je bilo zaradi sence dreves prijetno hladno. Na kratko smo vstopili še v bližnjo manjšo cerkvico, nato pa nadaljevali pot proti Ogleju. Tam smo si ogledali mogočno baziliko, katere tla so pokrita s starokrščanskimi mozaiki. Vanjo nismo smeli vstopiti z golimi rameni, zato smo si nekateri sposodili črna ogrinjala.

Za konec smo se vstavili v Gradežu, otoku sonca, kjer smo imeli čas za sladoled ter miren sprehod po mestu in ob morju.

Ana Razinger, 1. g

Foto, arhiv s|š|o|f

Na tej spletni strani uporabljamo lastne analitične piškotke za zbiranje statističnih podatkov z namenom optimizacije uporabniške izkušnje na spletnem mestu. Vse zbrane podatke popolno anonimiziramo. Če obiščete naše spletno mesto in so nastavitve vašega spletnega brskalnika takšne, da dovoljujejo sprejemanje piškotkov, to razumemo kot vašo privolitev, da smemo uporabljati lastne analitične piškotke za zbiranje anonimiziranih podatkov.

V primeru, da želite izvedeti več o piškotkih na naši strani in kako jih lahko izbrišete, kliknite tukaj.

  Sprejmem piškotke na tej spletni strani.
Info