x

Oblikovna
19. 2. 2020

PREIZKUS LIKOVNE NADARJENOSTI

Devetošolce vabimo k prijavi na preizkus likovne nadarjenosti.

Preberi
Spoštovani devetošolci, spoštovani starši,

hvala, da ste nas obiskali na informativnem dnevu. Verjamemo, da ste prejeli veliko informacij in upamo, da so vam pomagale pri odločitvi o vašem nadaljnjem šolanju. Za vsa dodatna vprašanja smo vam na voljo.

Naj vas spomnimo, da morate, če želite kandidrati na šolo, najprej opraviti preizkus likovne nadarjenosti. Preizkus opravljate le na šoli, kamor kandidrate, in velja eno leto. Preizkus opravljate enkrat in je veljaven za vse smeri. Letos ga boste opravljali 13. in 14. marca 2020.

V petek, 13. 3. 2020, boste preizkus opravljali vsi, ki se želite vpisati na umetniško gimnazijo – likovne smeri, in tisti, ki kandidirate za program fotografski tehnik.

V soboto, 14. 3. 2020, pa vsi, ki se želite vpisati v program grafični oblikovalec, oblikovalec uporabnih predmetov in modni oblikovalec.

Na preizkus  se lahko prijavite s prijavnico: pln_prijavnica_2020, ki jo pošljete na e-naslov:  tajnistvo@ssof.si

Dodatne priprave (tečaji …) za preizkus niso potrebne, saj so naloge zastavljene tako, da preverjajo vaš likovni talent in ne naučenega znanja. Dovolj je že, če s svojimi likovnimi pedagogi  nekoliko utrdite že usvojeno znanje (perspektiva, barve …).

Uradne informacije o preizkusu likovne nadarjensoti najdete tudi v razpisu ministrstva:

https://www.gov.si/teme/vpis-v-srednjo-solo/

Pomembni podatki iz razpisa:

Za program FOTOGRAFSKI TEHNIK na:

Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo, Ljubljana, v petek, 13. marca 2020, ob 8. uri, trajal bo do 13.40.

Kandidati morajo s seboj prinesti kemični svinčnik, svinčnike, trdote HB, 2B, 4B, ravnilo, radirko, komplet tempera barv z dodatno tubo bele in črne, pribor za slikanje (čopiči različnih velikosti, paleta, posoda za vodo in krpo), pet risalnih listov formata A3, olfa nož, lepilni trak ter podlago za rezanje (trši karton formata A3);

Za program TEHNIK OBLIKOVANJA na:

Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo, Ljubljana, v soboto, 14. marca 2020, ob 8. uri, trajal bo do 13.40.

Kandidati morajo s seboj prinesti svinčnike (HB, 3B in 6B), pet  risalnih listov formata A3, radirko, pet listov šeleshamerja formata A3, lepilni trak, tempera barve s priborom (čopiče različnih velikosti, paleto, posodo za vodo, krpo), različna risala (flomastri, barvice, voščenke), olfa nož, škarje, lepilo za papir, dva trikotnika, šestilo in podlago za rezanje (trši karton formata A3);

Za program UMETNIŠKA GIMNAZIJA – likovna smer na:

Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo, Ljubljana, v petek, 13. marca 2020, ob 8. uri, trajal bo do 13.40.

Kandidati morajo s seboj prinesti svinčnike (HB, 3B in 6B), pet  risalnih listov formata A3, radirko, pet listov šeleshamerja formata A3, lepilni trak, tempera barve s priborom (čopiče različnih velikosti, paleto, posodo za vodo, krpo), različna risala (flomastri, barvice, voščenke), olfa nož, škarje, lepilo za papir, dva trikotnika, šestilo in podlago za rezanje (trši karton formata A3).

 

Želimo vam veliko uspeha pri opravljanju preizkusa.

12. 2. 2020

REZULTATI ŠOLSKEGA TEKMOVANJA SLOVENŠČINA IMA DOLG JEZIK 2020

Na šolskem tekmovanju so filmi Frankolovo naselje 13, Croquis in Preobrazba dosegli bronasto priznanje. Vsi se uvrstijo na regijsko tekmovanje.

Obrazložitve komisije

Preberi

REZULTATI ŠOLSKEGA TEKMOVANJA SLOVENŠČINA IMA DOLG JEZIK 2020

 

FRANKOVO NASELJE 13 

Film na estetski način izrazno močno interpretira literarno predlogo. Pri tem kaže tehnično dovršenost in visoko raven poznavanja filmskega medija. Vsak kader je premišljen, vsak prizor z likovno dodelano podobo gradi filmsko zgodbo. Filmski jezik ob barvno-zvočnih učinkih spretno, s poznavanjem žanrskih pravil drži gledalca v suspenzu do zaključnega razkritja, ves čas pa mu daje dovolj možnosti za lastno interpretacijo videnega.

 

Komisija meni, da si film zasluži bronasto priznanje in vstop na regijsko tekmovanje.

CROQUIS

Izhodiščna pesem je vizualno lirizirana z motivi narave, ki izražajo protagonistov notranji svet. Podčrta ga tudi melanholična glasba in mehki montažni prehodi. Filmska zgodba tako prikaže protagonistove idealizirane predstave o možnem (že doživetem ali želenem) življenju, katerega del je tudi ženski lik. Govorjeno besedilo avtorji uvedejo šele po zaključku vidnega, kar gledalca osredotoči na besede o protagonistovi želji po vrnitvi v sanjski svet.

Komisija meni, da si film zasluži bronasto priznanje in vstop na regijsko tekmovanje.

PREOBRAZBA

S filmskim jezikom so izraženi simbolni pomeni in reference, ki izhodiščno predlogo uporabijo za neilustrativno sporočanje prepoznanega problema in vzdušja. Poudarjanje modre barve zbuja melanholijo, karo raster pa aludira kletko, utesnjenost, družbene norme, ki jih protagonist ne zmore uresničiti. Dvojna ekspozicija ne ustvarja le filmske dinamike, temveč je tudi znak protagonistovega notranjega konflikta, njegove razslojenosti, razklanosti. Ta je še dodatno poudarjena s svetlo-temnim kontrastom.

 

Komisija meni, da si film zasluži bronasto priznanje in vstop na regijsko tekmovanje.

 

Šolska komisija: 

mag. Nika Oblak, akad. slik., prof.
dr. Vita Žerjal Pavlin, prof.

Neža Jankovič, dijakinja 3. letnika, smer fotografski tehnik

 

5. 2. 2020

ŠOLA RISANJA 2020

Vabljeni v ŠOLO RISANJA 2020, ki bo potekala od 26. 2. 2020 do 20. 5. 2020.

 

Preberi

Program šole risanja se bo izvajal od 26. 2. 2020 do 20. 5. 2020 v obsegu 42 ur, enkrat na teden po 3 ure, od 16.30 do 19.30 v Križankah.

Popoldanska šola risanja je namenjena vsem (s statusom dijaka), ki se želite izpopolniti v veščini likovnega izražanja in dopolniti osebno referenčno mapo.

Prenesi plakat (700 x 500)

Prenesi prijavnico

 

5. 2. 2020

REGIJSKO TEKMOVANJE SREDNJIH ŠOL V STRELJANJU

Po uspehu na mestnem prvenstvu, ko smo osvojili tretje mesto, so se naši dijaki odlično uvrstili tudi na regijskem tekmovanju, ki je potekalo 5. 2. 2020.

Preberi

Regijsko tekmovanje srednjih šol v streljanju

Po uspehu na mestnem prvenstvu, ko smo osvojili tretje mesto, so se naši dijaki odlično uvrstili tudi na regijskem tekmovanju, ki je potekalo 5. 2. 2020.

Uvrstitve dijakov:

Blaž Bergant,  2. d; 1. mesto

Vito Stoimilovič,  2. d; 5. mesto

Jaka Udovič,  2. a; 6. mesto

Aljoša Potokar, 1. g; 7. mesto

 Uvrstitve dijakinj:    

Manca Rozman, 4. d; 3. mesto

Tonja Žagar, 4. d; 4. mesto

Urša Resman, 3. c; 5. mesto

Katja Doljšak, 1. f; 6. mesto

Nika Kovačič,  2. c; 8. mesto

Ekipno:

SŠOF: 1. ekipa; 2. mesto

SŠOF:  2. ekipa; 3.mesto

Mentor: Jurij Horvat, prof.

 

Arrow Small Up Gray